Super Size Me Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 24 februari 2007 11:35

Super Size Me is een documentaire van Morgan Spurlock. De regisseur past een experiment toe op zichzelf. Een maand lang zou hij alleen maar voedsel van fastfoodketen McDonald's eten. Hij hield zich daarbij strikt aan vier regels:

  • hij mocht enkel kopen wat er verkrijgbaar was aan de balie
  • wanneer hem een supersize werd voorgesteld, mocht hij die niet weigeren
  • hij diende alles op de menukaart minstens één keer te proberen
  • hij mocht geen maaltijd overslaan - dus zowel ontbijt, lunch als avondeten bij McDonald's

 In de marge brengt Spurlock ook enkele verhalen over andere fastfoodketens en schoolrefters. Een beker cola van 2 liter bij je frietjes? Onverstaanbare etiketten? Communicatiestrategieën gericht op kleuters? Twee derden van de volwassenen lijdt aan obesitas? In de VS lijkt men dat normaal te vinden. Het is je verantwoordelijkheid als individu om weerstand te bieden aan die megamachine.

Spurlock moest zijn experiment vroeger stopzetten dan gepland. Binnen de kortste keren was hij 12 kilo bijgekomen, was zijn lever verdubbeld in omvang, had hij last van depressies en sexuele apathie. Conclusie: een McDonald's-dieet is even gevaarlijk als extreem alcoholgebruik.

 

De film is een documentaire in de stijl van Michael Moore. De regisseur is tegelijk de rode draad. De gewone beelden worden eveneens afgewisseld met leuke animatiefilmpjes en onthutsende statistieken. En beide filmmakers brengen een boodschap. Het nadeel van Spurlocks onderwerp is vanzelfsprekend dat iedereen wéét dat het eten bij Mc Donald's verre van gezond is. Hij kan dus minder verrassen. Maar toch blijft het een goed gemaakte documentaire. Niet te missen!

Poster Super Size Me
Poster Super Size Me

Laatst aangepast op zaterdag, 24 februari 2007 11:45