Uit de provincie geen nieuws Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 06 november 2009 14:59

Vorig jaar rekende ik al eens uit hoeveel (lees: hoe weinig) de provincieraad plenair vergadert. In de eerste negen maanden van 2008 kwam de raad volgens de verslagen amper 19 uur en 45 minuten bijeen. In 2009 zullen we nog dieper zakken: 16 uur en 50 minuten, gespreid over negen zittingen.

De reden waarom er zo weinig vergadert wordt, is eenvoudig. Te veel bevoegdheden zijn gedelegeerd aan de Deputatie, omdat de meerderheid dat zo wil. Alles wordt eindeloos door de Deputatie voorgekauwd. Er zijn geen debatten meer over de inhoud van voorstellen. Alleen over technische punten wordt nog wat gepalaverd.

In mijn ogen is de provincie als tussenniveau nochtans niet onnuttig. Alleen het politieke niveau is er teveel aan. Het werk dat de provinciale administratie doet, kan ze even goed doen met een petje van de Vlaamse overheid op het hoofd.

Voor alle duidelijkheid, in het verslag van de vierde zitting staat alleen het einduur van de uiteenzetting ná de raad (16u10). Maar die uiteenzetting is vrijblijvend. Ze hoort niet echt bij de raad. Ze duurde volgens mij wel een uur. De echte raade eindigde volgens mijn inschatting wellicht om 15u10. Daarom telde ik slechts één uur effectieve vergadering.

Laatst aangepast op vrijdag, 06 november 2009 15:07