Provincieraad 20 oktober 2009 (deel 3) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 21 oktober 2009 22:21

Na de gewone zitting was er ook nog een Verenigde Raadscommissie. Daarin kwam De Lijn Vlaams-Brabant haar visie "2020" uit de doeken doen. Ze haalden allerlei lijnen aan waar voldoende potentieel is voor een lightrail, tram of bus. Bijvoorbeeld de eventuele lightrail van Herentals naar Aarschor, over Leuven en de luchthaven naar Brussel. Dat zou een structurele verbetering zijn voor de Kempenaren, die nu makkelijker in Antwerpen raken dan in onze hoofdstad. Maar ook de acht steenwegen rond Leuven hebben nog groeipotentieel, op voorwaarde dat er aparte busbanen komen. Mensen nemen pas de bus als die sneller is dan het autoverkeer. De Lijn verzekerde ook dat een busbaan het potentieel van een steenweg niet vermindert. Het aantal auto's wordt immers niet zozeer beperkt op de rechte stukken, maar op de knooppunten! 

De provinciale directeur van de vervoersmaatschappij legde ook uit waarom hij geen probleem heeft met lege bussen op late uren. Reizigers zullen - als ze de keuze hebben - altijd de voorlaatste bus nemen, kwestie van "op veilig" te spelen. Als we de laatste bus zouden afschaffen omdat er te weinig volk op zit, schuift de hele horde mee op naar de "nieuwe" voorlaatste bus. Op den duur heb je dan geen bussen meer! 

Ik peilde naar de intenties van De Lijn om buslijnen aan te leggen naar de nieuwe bedrijventerreinen die her en der in onze provincie verschijnen. We waren het er over eens dat die bussen er moeten liggen vòòr de eerste bedrijven opengaan, op het ogenblik dat nieuwe werknemers een keuze moeten maken op welke manier ze naar het werk zullen komen. Niet jàren na de opening van het terrein, zoals in Haasrode gebeurde. Dan is het te laat. Iedereen heeft zijn keuze al gemaakt en zal ze niet meer vanzelf veranderen ten voordele van het openbaar vervoer. In Haasrode verliezen bussen ook onnodig veel tijd door de lussen in het stratenplan. Een auto is er altijd sneller en dat is nefast voor De Lijn!