Parvati Huts in Goa Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 18 september 2009 16:30

Goa is een deelstaat in Zuid-West-Indië. Ze hebben er een wet dat je geen permanente gebouwen mag optrekken kort bij een natuurgebied. En da's logisch. Zodra je in de natuur gaat wonen, is het geen natuur meer. En dat geldt net zo goed voor toeristen. Je begint met één jeugdherberg en eindigt met een skyline vol betonnen megahotels. Afval begraven we onder de grond en de riolen lopen recht naar zee. Zo vergiftig je de broze ecosfeer. Maar waar leg je dan die eco-toeristen te slapen? Die brengen geld mee dat ze ginds goed kunnen gebruiken. En die hebben wél respect voor de natuur. Maar je kan ze toch moeilijk 100km verderop laten logeren? Daarom hebben ze in Goa een compromis gesloten. 

Parvati Huts heeft twaalf kamers op het strand.  Allemaal in bamboe en hout. Op het einde van het toeristenseizoen breken ze alles af. En voor het nieuwe seizoen van start gaat, bouwen ze het weer op. Altijd een tikkeltje anders. Het concept lokt reizigers die geen overdreven luxe eisen (en bijgevolg slechts een kleine ecologische voetafdruk achterlaten) maar wel een faire prijs willen betalen. Bovendien zullen de Indiërs nu hun best doen om de natuur intact te houden om die toeristen te plezieren.

De uitbater is Dinesh Kumar, een halve Leuvenaar. Hij geeft toe dat het veel werk is om elk jaar vanuit het niets opnieuw te beginnen. Maar hij beseft tegelijk dat de wet hem beschermt tegen de concurrentie van grote "resorts". 

Dat verdient een pluim, en wel een groene!