Blog van Toon Toelen
Kagga Kamma Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 01 januari 2011 18:55

Toen Christy en ik vier jaar geleden trouwden in Zuid-Afrika, kwamen mijn ouders, zus en jongste broer mee om de ceremonie bij te wonen. In de dagen tevoren bezochten ze het wildpark Kagga Kamma, net ten noorden van Ceres. Vanuit Kaapstad is dat ongeveer drie uur met de wagen richting binnenland. Ceres doet misschien een belletje rinkelen bijde klanten van Carrefour. In dat dorp wordt fruit geteeld waarvan het sap dat door die keten verkocht wordt. Zonder irrigatie zou de vallei echter semi-woestijn zijn. Kagga Kamma is gelegen op het hoogplateau Swartrugge, een uitloper van de Cederbergen. Het klimaat is ruw, maar de rotsformaties onvoorstelbaar prachtig.

Op die plaats leefden millennialang San, bij ons gekend als de Bosjesmannen. Dat volk is verwant aan de Khoi(khoi) of Hottentotten. Samen worden ze Khoisan genoemd. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. De Bantu zakten pas veel later af van de Grote Meren naar de Kaap, ongeveer gelijktijdig met de blanken. De San lieten rotsschilderingen na, de Khoi niet. In Kagga Kamma vind je ook van die prehistorische graffiti. En daarom wilden wij er nu ook eens naartoe.

In het hotelgedeelte zijn de kamers ingewerkt in de rotsen. Wij verbleven echter in de chalets met rieten daken. Ook niet mis. In het wildpark is geen elektriciteit tussen 23u en 6u30. En de eerste dag dat wij er waren, was er evenmin stromend water. Ik ben dan maar in een wondermooie canyon gaan wandelen. Helaas desintegreerden mijn oude wandelschoenen. De zolen verkruimelden ongeveer halfweg.

Het zwembad ligt rondom een grote rots met San schilderingen van een mens, een olifant en een antilope, leuk gedaan. Er lopen ook dassies rond die niet zo mensenschuw zijn. En overal waar je kijkt, zie je toktokkies of mestkevers.

's Avonds wilden we sterrenkijken met de telescoop, maar er stond teveel wind. Om diezelfde reden konden we niet eten in de pala of kraal, maar moesten we binnen eten. En door het gebrek aan water kon er niet echt gekookt maar kregen we een braaibuffet.

De tweede (en laatste) dag zouden we in de vroege ochtend een fotosafari doen om wilde dieren te spotten. We zagen meteen zeldzame blauwbokken (of waren het blesbokken?) en struisvogels met kleintjes. Na 10 minuten kwamen we aan een drinkplaats waar haast nooit dieren komen. De meeste beesten halen voldoende vocht uit het struikgewas dat ze eten. Maar nu stonden er zebra's, springbokken en elanden. Veel geluk dus! Of toch niet? Er lag immers een gewonde elandkoe. We moesten dus meteen rechtsomkeer maken, zodat de gids kon terugkeren met een aantal sterke mannen. Het 1 ton zware dier moest op zijn buik gelegd worden om de precieze diagnose te kunnen vaststellen. Achteraf hoorden we dat het om een gebroken schouder ging en dat het beest moest afgemaakt worden. Wellicht aten de gasten die week elke dag eland?

Het klinkt dus alsof we niet veel geluk hadden in Kagga Kamma. Maar dat is zeker niet zo! Het incident met de eland is een belevenis die weinig gasten te beurt valt. En het landschap is ook al een belevenis op zich. Bovendien was het aangenaam koel in Kagga Kamma terwijl Pinelands (waar Christy's ouders wonen) bakte in de zon: 37 graden.

Op de terugweg stopten we voor een kersenpannenkoek in het oude tolhuisje van de firma die de weg doro de Ceres-pas aanlegde. Ook al een aanrader voor ieder die in deze buurt passeert!

 
De Kaap Dokter Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 25 december 2010 16:47

Terwijl in de Ardennen 65cm sneeuw ligt, braden wij in Kaapstad aan temperaturen rond de dertig graden. Vorige week zou het kwik zelfs 37 gehaald hebben.Dat voel je vooral als het windstil is.

In Belgie lijkt de sneeuw het openbare leven lam te leggen. Hier legt men de lat veel lager. Als iemand gevraagd wordt naar het weer, zal die antwoorden:

  • de wind waait
  • de wind waait niet

De luchtkwaliteit is vrij slecht in Kaapstad. Aan de overkant van de baai is een olieraffinaderij die geweldig stinkt. In de bidonvilles kookt met nog met parafine. Bovendien hangen er rond deze tijd veel pollen in de lucht. Als de "zuidooster" waait, blaast hij gelukkig alle smog weg. Daarom wordt deze ook de Kaap Dokter genoemd.

Maar zodra hij blaast, weigeren veel mensen nog buiten te komen. Het is dan "te koud". Men doet een beetje alsof het stortregent en hagelt tegelijk. Maar als de wind niet blaast is het meteen weer ondraaglijk warm. Een heuse haat-liefdeverhouding dus.

 
In de ban van Schrien Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 25 december 2010 16:17

De zaak die de media hier al weken in de ban houdt is die van Schrien Dewani, een Brit met Indische roots wiens familie meerdere rusthuizen runt in de buurt van Bristol. Een maand geleden huwde hij een Zweedse, eveneens met Indische roots en ook uit een familie met een zeker vermogen. Ze kwamen naar Kaapstad op huwelijksreis. De dag na hun aankomst besloten ze 's avonds te gaan eten in Somerset West, een klein uurtje ten oosten van hier. Op de terugreis besloten ze uit te gaan in een van de meest beruchte buurten van de metropool Gugulethu. De misdaadcijfers zijn daar zo aberrant hoog dat geen zinnig mens zoiets in zijn hoofd haalt. Ze werden gecarjackt en de politie vond het lijk van de vrouw twee dagen later terug in de koffer van hun taxi. Het toeristisch imago van de stad kreeg een ferme deuk.

Een paar weken later bleek dat de moord in opdracht van de bruidegom gebeurde. Volgens de kranten om financiele redenen, hoewel er alleen nog maar een cermoniele hindoeviering geweest was (het burgerlijke huwelijk zou in 2011 voltrokken worden). De taxichauffeur kreeg ongeveer 200 euro om hem in contact te brengen met de huurmoordenaars. Die hadden trouwens al minstens vijf ernstige feiten op hun kerfstok maar werden nooit opgesloten. Het telefoonverkeer is in kaart gebracht. En er zijn beelden van een bewakingscamera waarbij Dewani een pakje overhandigt aan de taxichauffeur.

Elke dag komen er nieuwe gegevens naar boven. De chauffeur heeft alles bekend en had de indruk dat Dewani al eens eerder iemand had laten ombrengen. Het familiebedrijf van de Dewanis zou in slechte papieren zitten. Hij zou trouwens 2/3 van het huwelijksfeest door de schoonvader laten betalen (zoals gebruikelijk) maar de rest als onkosten ingediend hebben op rekening van het bedrijf. Het hotel zou hen trouwens een fikse korting gegeven hebben wegens bewezen diensten. De vraag is dus of Dewani zelf eigenlijk wel meebetaald heeft? Volgens een krant zou Dewani ook homo zijn. Het is in ieder geval vreemd dat hij weigerde mee te werken aan het oplossen van de zaak. Hij wilde geen confrontatie met de verdachten om na te gaan of hij iemand van hen kon herkennen. Er is een internationaal uitleveringsbevel in de maak. Momenteel is hij nog vrij op borg.

De Dewanis beweren dat Zuid-Afrika haar (reeele) onveiligheid wil camoufleren om geen potentiele toeristen af te schrikken. Ze huurden een professioneel bedrijf uit Londen in om communicatie in de pers te behartigen. De zaak doet in ieder geval denken aan die van Madeleine McCann en de parachutemoord. De snelheid waarmee de zaak behandeld wordt is onvergelijkbaar met Belgie. Middenin de feestperiode is de taxichauffeur al veroordeeld voor 25 jaar. De uitspraak voor de huurmoordenaars wordt ook snel verwacht. Een eventuele straf voor Dewani hangt af van de snelheid waarmee Engeland haar onderdaan zal uitleveren.

 
Commerciele bloedarmoede Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 25 december 2010 16:07

Aan grote winkelcentra geen gebrek in Zuid-Afrika. Maar het is frappant hoe je overal steeds dezelfde merken aantreft. Op het vlak van benzine en voeding zijn er niet meer dan een handvol ketens en quasi geen zelfstandige zaken. Benzine kost hier trouwens bij elk pompstation hetzelfde. Op het vlak van energie en telecommunicatie zijn de voormalige staatsmonopolisten nog altijd heer en meester. De komende jaren gaat de prijs van elektriciteit met 25% naar boven. Blijkbaar om een nieuwe kernreactor te bouwen een paar honder kilometer ten oosten van Kaapstad, op het strand zodat er kan gekoeld worden met zeewater. De nucleaire centrale komt wellicht middenin een natuurgebied.

Dat even terzijde. Wat ik wou zeggen is dat de grote merken weliswaar in Zuid-Afrikaanse handen zijn maar door hun schaarste de prijzen erg hoog houden. Bijna alles kost hier evenveel als in Europa.

 
Openbare tv Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 25 december 2010 15:47

Het verschil tussen de openbare omroep en de commerciele stations valt enorm op, hier in Zuid-Afrika. Niet op het vlak van reclame. Er zijn net zo (irritant) veel onderbrekingen op SABC als op de andere zenders. Maar het nieuws wordt vijf keer uitgezonden: eens in het Ndebele, Afrikaans, Engels, Sesutu en Xhosa. Grotendeels dezelfde berichten! De nieuwsitems duren ook veel langer. Men neemt de tijd om ingewikkelde materie eenvoudig uit te leggen. Bijna altijd heel feitelijk, zelden opiniestukken van reporters ter plaatse (zonder meerwaarde) of experts in de studio. Het overgrote deel is 'partijpolitiek' nieuws. Of een verslag van een actie die geinitieerd is door een regeringslid. Zo ging het bijvoorbeeld vier dagen op rij over de campagne tegen intrafamiliaal geweld en wel een week lang over veiligheid op de weg.

De voorbije maand kwamen ruim 600 mensen om in het verkeer. Dat bleek een fikse verbetering te zijn tegenover vorig jaar?! Eerlijk gezegd verbaast dat hoge aantal me niet. Wat je hier allemaal ziet op de autosnelweg! Overvolle pick-ups (met mensen), wielrenners op de pechstrook, voetgangers die oversteken, tientallen lifters.

Op de publieke zenders worden ook af en toe HIV-spotjes getoond, zelfs tussen kinderprogramma's in de vroege ochtend. Of dat zin heeft?

 
Carol of Kristen? Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 25 december 2010 15:32

Kirstenbosch is de magnifieke botanische tuin van Kaapstad, tegen de voet van de Tafelberg aan. Het is de enige locatie in Zuid-Afrika die ik tijdens elk verblijf bezocht heb. 's Zomers worden er concerten gehouden. (De laatste keer woonden we een ska-optreden bij in het gezelschap van de uitbaters van 't Groene Genoegen uit Laarne, een B&B waarvan wij de allereerste gasten ooit waren.)

Deze keer gingen we naar de "Carols by Candlelight". De naam spreekt voor zich. Een amateurkoor van oude mannen en geimproviseerd bandje met koperblazers begeleidden kerstliedjes voor het grote publiek. De dirigent was een goede vriend van Christy.Dat konden we moeilijk laten passeren.

Gewoonlijk zijn de optredens in de vooravond. Maar dit concert is wat later. Iedereen krijgt namelijk een kaars en een papieren zak (om de vlam uit de wind te houden). Best wel indrukwekkend als je de lichtjes van wel duizend mensen heen en weer ziet wiegen op het ritme van De Kleine Trommelaar!

 
Verzoeningsdag Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 16 december 2010 19:55

Toen Napoleon West-Europa onder de voet liep, nam hij tegelijk ook de Kaapkolonie af van de Nederlanders. Nadat hij het onderspit dielf, zagen de Britten hun kans schoon om dit stukje van de wereld in te palmen als oorlogsbuit. Sommige boeren waren niet gesteld op de nieuwe gezagshebebrs en trokken het binnenland in. Net op hetzelfde ogenblik was de Zulunatie bezig met een expansie vanuit het zuidoosten. De twee sloten een pact, maar de krijgers van Dingaan verbraken hun eed. Bij Bloedrivier overvielen ze de voortrekkers. Die laatste stelden hun huifkarren op in een kring en beloofden god dat ze deze dag tot het einde der tijden aan hem zouden opdragen indien ze de overzwinning zouden behalen. Hetgeen geschiedde. Geloftedag was geboren.

Na de afschaffing van apartheid zat men ietwat verveeld met de negatieve connotatie van de feestdag: blanken die zwarten onderwierpen. Daarom werd de feestdag omgedoopt tot Verzoeningsdag in het teken van de vrede. Die doet een beetje denken aan 11 november: een vrije dag waarvan niemand goed weet hoe hem te vieren?!

President Jacob Zuma moest vandaag een militaire parade bijwonen in het binnenland. Maar door de gebruikelijke zomerregen viel de ceremonie letterlijk in het water. Desalniettemin gaf hij een speech waarin hij zijn respect betuigde voor de grote opgave voor zwarten en blanken in het leger. Een paar decennia stonden ze elkaar naar het leven. Nu vechten ze zij aan zij. Zuma behoorde ooit zelf tot de militaire tak van het ANC. En ook in zijn private en politieke leven heeft de man heel wat op zijn kerfstok. Maar sinds hij president is - moet ik eerlijk toegeven - valt er niet veel op af te dingen. In vergelijking met buurlanden met een gelijkaardig verleden gaat het de Regenboognatie nog goed af. Weliswaar met groeipijnen. Maar nog steeds op een aanvaardbare koers.

 

 
Kaapwaarts Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 16 december 2010 07:37

Onvoorstelbaar hoe snel de tijd voorbij vliegt! Intussen zitten we alweer een week in Kaapstad. Iedereen geniet met volle teugen. Het lijkt zelfs alsof onze kindjes op zonne-energie draaien: ondanks de warmte hebben ze veel meer energie dan thuis. Elke ochtend worden ze wakker om 6u30 als het licht is in hun kamer. Gisteren werden er trouwens 30 graden voorspeld. Of die ook werkelijk gehaald werden weet ik niet. Maar warm was het zeker!

Kate en Ben zijn blij om oumi en grandpa nog eens in levende lijve te zien. Ze bestaan dus ook buiten Skype! En toen we aankwamen werden we meteen verwelkomd door een bidsprinkhaan in huis. Aaaaah... Afrika!

Voor de rest is veel hetzelfde gebleven. We rijden nog steeds aan de linkerkant van de baan, hoewel we in kilometers tellen. Het tv-journaal toont nog dagelijks de graanprijs op de internationale markten en wordt nog steeds onderbroken door reclame.Journalisten nemen ook de tijd om complexe materie uit te leggen. Een radio-interview over klimaatverandering duurt gemakkelijk twintig minuten. Niemand voelt de nood om er na vijf minuten een plaatje tussenin te gooien. Op tv geen ellenlange analyses van 'reporters ter plaatse' maar wel gewoon feitelijke verslaggeving.

De kranten zijn haast allemaal regionaal en staan boordevol eigen nieuws. Geen herkauwing van persmededelingen. Geen copy-paste van de telex van internationale persbureaus. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat de inhoud hier per se interessanter is! Soms wordt een hele pagina gevuld met een enkel verkeersongeval of een medische blunder. Als buitenstaander komt zulk nieuws nogal triviaal over.

Maar er is ook een en ander veranderd. Er is het prachtige Greenpoint voetbalstadium, weliswaar onderbenut. En de prijzen zijn verder geklommen tot het Europese niveau, zelfs van voedsel. We hebben geen flauw idee hoe de armen dat kunnen betalen? Sommige zaken zijn zelfs duurder. Bijvoorbeeld de iPad. En in Europa betaalden we al zoveel meer dan in de VS!

 
Face te boek gesteld Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 25 november 2010 22:09

Facebook krijgt merkrechten op het woord "Face". Dat belooft niets goeds voor de acteur uit het A-Team.

 
Energetisch positivisme Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 09 november 2010 21:51

De laatste weken had ik bijzonder weinig zin om te bloggen. Ik zou kunnen zeggen dat het druk is. Druk op het werk, druk thuis en druk in de provincie. Maar dat is niet de echte reden. In feite ben ik de onderhandelingen over de staatshervorming zo spuugzat dat het ook afstraalt op mijn eigen politiek engagement. Het is een bende kleuters bijeen. Meer bezig met hun eigen belang dan met het staatsbelang. Ik wou dat ik in staking kon gaan. Maar dat gaat helaas niet. Het speelt in de kaart van de "verrotters". En daarom heb ik me voorgenomen om toch weer wat vaker mijn gedachten te laten kronkelen en online te zetten.

 

 
« StartVorige11121314151617181920VolgendeEinde »

Pagina 11 van 171