Provinciebestuur Vlaams-Brabant stem tegen klimaatneutrale provinciediensten Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 06 november 2007 22:48

Op de Vlaams-Brabantse Provincieraad van 6 november dienden Toon Toelen en Leentje Van Aken (Groen!) voor de tweede maal een klimaatvoorstel in. Groen! roept het provinciebestuur op werk te maken van een daadkrachtig klimaatbeleid. Het vorige voorstel werd een week voor de verkiezingen in juni verdaagd, nu werd het voorstel weggestemd door de meerderheid.

Ondertussen heeft de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore samen met het VN-klimaatpanel (IPCC) de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Op 25 oktober publiceerde de UNEP het nieuwste VN rapport: het is zowat vijf na twaalf. Het rapport bevat wel een oproep. Het goede nieuws is, als we nu actie ondernemen, kunnen we het tij nog proberen te keren.

De provincie doet al heel wat: subsidies voor zonnepanelen, isolatie, groendaken, duurzaam bouwen aanmoedigen,... "Maar daar sta je dan als consument met je spaarlampen in je energiezuinig huisje, terwijl er bij besturen dikwijls heel wat minder spaarzaam wordt omgesprongen met energie, materiaal en kilometers. Ook overheden en bedrijven moeten het goede voorbeeld geven,” zegt Leentje Van Aken. Op vraag van Groen! werd er binnen de provinciale diensten al voor 50% overgeschakeld op hernieuwbare energie, er komt een energiecoördinator en een nieuwe energieaudit voor het provinciehuis. “Stappen in de goede richting, de stap naar klimaatneutrale provinciale diensten kan niet zo moeilijk zijn.

Toon Toelen: “Het provinciehuis kan een passiefhuis worden,apparatuur kan bij vervanging duurzaam en energiezuinig. Het wagenpark kan veel minder CO2 uitstoten en dienstverplaatsingen kunnen waar mogelijk met het openbaar vervoer en de fiets gebeuren”. Verder zou Vlaams-Brabant thuiswerken en televergaderen kunnen aanmoedigen. “Klimaatneutraal betekent dat de CO2-uitstoot die niet kan vermeden worden, gecompenseerd wordt door investeringen in duurzame energieprojecten elders in de wereld” leggen Toon Toelen en Leentje Van Aken uit.

Groen! is zeer ontgoocheld in de provincie Vlaams-Brabant. Overheden en instellingen kunnen het goede voorbeeld geven. Deze maatregelen verdien je snel terug. Ook de volgende generaties hebben recht op een leefbare wereld.

Laatst aangepast op woensdag, 07 november 2007 11:06