Groen! betreurt verdaging klimaatrsolutie Vlaams-Brabant (29 mei 2007) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 31 mei 2007 09:49

Vandaag dienden Leentje Van Aken en Toon Toelen (Groen!) in de Vlaams-Brabantse Provincieraad een klimaatresolutie in. Groen! roept het provinciebestuur op werk te maken van een daadkrachtig klimaatbeleid. De meerderheid misbruikt de macht van het getal om het voorstel te verdagen tot na de verkiezingen.

Dit provinciebestuur wil wel ecologisch handelen, maar schuift alles op de lange baan,” zegt Leentje Van Aken. “Hoe geloofwaardig ben je dan nog? De klimaatambities die de partijen tijdens de campagne lanceerden, zijn gebakken lucht.” Groen! vreest dat het provinciebestuur het voorstel geruisloos wil afvoeren. Toon Toelen: “Zelfs het Vlaams Belang mag haar voorstellen toelichten, voor ze naar de commissie verwezen worden. Voor Groen! hanteert men blijkbaar andere regels. CD&V en VLD hanteren twee maten en gewichten.”

Volgens Groen! moet het provinciehuis een passiefhuis worden. Dienstverplaatsingen moeten waar mogelijk met het openbaar vervoer en de fiets gebeuren. Verder zou Vlaams-Brabant thuiswerken en televergaderen moeten aanmoedigen. De CO2-uitstoot die niet kan vermeden worden, moet men compenseren door investeringen in duurzame energieprojecten elders in de wereld. Leentje Van Aken: “Voor een echt klimaatbeleid moet elke overheid 1% van haar begroting voorbehouden voor daadkrachtige maatregelen. Verdagen van de oplossingen geeft de volgende generaties geen hoop. Van uitstel komt afstel?”