Bloody Sunday Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 22 maart 2007 23:34

Het begrip Bloody Sunday was voor mij lange tijd een vaag begrip. Iets met een liedje van U2 en een slachtpartij op een betoging. In dezelfde trand als Tien-an-Men, maar dan dichter bij huis. 't Is niet omdat je historicus bent, dat je in alle tijdsvakken thuis bent! 

Toen de pakkende film van Paul Greengrass uitkwam in 2002, was die dus toch nog een soort van openbaring voor mij. Op de Bloedige Zondag van 30 januari 1972 werd een vredesbetoging in Noord-Ierland door het Britse bezettingsleger bloedig neergeslaan. Dertien burgers kwamen om. Geen enkele militair werd ooit veroordeeld. Zoiets blijft voor mij onophoudelijk een inspiratiebron als 'groene jongen'.

Op zo'n momenten ben ik in feite vooral blij dat we in ons land onze conflicten al bij al vrij vreedzaam oplossen. Naar het schijnt zijn zelfs het aantal doden door onze 'taalstrijd' mooi communautair verdeeld, één aan iedere kant. Voor de rest blijft het bij verbaal geweld. 

Filmtechnisch zit alles goed in mekaar: handcamera's, de muziek... Je voelt echt de paniek. Vooral de vertolking van James Nesbitt is fenomenaal. Later begon ik hem ook te appreciëren in komische films en reeksen zoals Waking Ned Divine en Cold Feet. Voor Bloody Sunday hielp het natuurlijk wel dat Nesbitt ook echt een Noord-Ier is. 

Affiche Bloody Sunday
Affiche Bloody Sunday