Guérnica Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 10 maart 2007 10:06

In april 1937 werkt Pablo Picasso aan een schilderij. Buiten woedt de Spaanse burgeroorlog. Op de 26ste van die maand bombarderen 24 nazi-vliegtuigen de Baskische stad Gernika-Lumo, omdat ze aan de kant van de republikeinen meestrijdt. Het is het eerste terreurbombardement op burgers in Europa ooit. De ravage is enorm. Tussen de 250 en 1600 mensen blijven dood achter. Picasso beslist zijn schilderij naar de stad te noemen, Guérnica, als symbool voor de terreur van de oorlog. 

Ik heb dit schilderij nog nooit met mijn eigen ogen kunnen aanschouwen. Maar ik denk ook niet dat ik het zou willen. Telkens ik het tegenkom in een boek, wend ik mijn blik af. Alsof het lijden van al die slachtoffers een priem door mijn hart jaagt. Als ik zoiets zie, verlies ik bijna mijn geloof in de mensheid. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen? Blinde willekeur.

De Guérnica is een opmerkelijk schilderij. Een enorme muurschildering in olieverf. Maar vooral, in wit en zwart! Er zijn maar weinig vergelijkbare schilderijen in die combinatie van kleur en formaat.

Guérnica van Pablo Picasso
Guérnica van Pablo Picasso

Laatst aangepast op zaterdag, 10 maart 2007 10:22