Het Huis van Mama Pondo Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zondag, 25 februari 2007 16:25

Het Huis van Mama Pondo is een boek van Aster Berkhof over de apartheid in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990. Het boek kwam uit in 1971. Berkhof schreef het na een rondreis door Afrika, een paar jaar tevoren. De publicatie deed bij ons nogal wat stof opwaaien omdat op dat ogenblik in Vlaanderen weinig kritische geluiden opstegen tegen die politiek van rassensegregatie. 

Dit verhaal van de teloorgang van een zwarte familie moet gesitueerd worden rond de jaren vijftig. De Tugela's wonen in Sophiatown nabij Johannesburg. Deze stad symboliseert een dieptepunt in de geschiedenis van de apartheid. Een bruisende - vooral zwarte - artiestenbuurt werd er in 1955 tot de grond toe afgebroken om plaats te maken voor een - vooral blanke - middenstandswijk met de uitdagende naam Triomf.

Een literair hoogstandje is dit boek zeker niet. Berkhof is een sociaal geëngageerde veelschrijver. Nochtans is het Huis van Mama Pondo het enige wat ik van hem gelezen heb, omdat het toevallig op een lijst stond van boeken uit dewelke we in het eerste middelbaar enkele titels moesten lezen. Ik begreep op dat ogenblik helemaal niet de subtiele verwijzingen naar deportaties naar de woestijn. Ik had niet door dat zo'n deportatie gelijk stond met een terdoodveroordeling. Dat kwam pas veel later. Toch heeft dit boek een grote indruk gemaakt. Het moet een van de eerste keren geweest zijn dat ik geconfronteerd werd met plaatsvervangende gevoelens van onrechtvaardigheid op mega-schaal. Gevoelens die ik nu bijna dagelijks ervaar. Maar waar ik me niet bij neerleg. En daarom ben ik groen.

Laatst aangepast op donderdag, 20 maart 2008 22:55