Babel Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 23 februari 2007 18:49

Babel is een indrukwekkende film die op sommige plaatsen nog draait in de cinema's. Ik zag hem een maand geleden en was behoorlijk onder de indruk. Drie grote verhaallijnen werden in een blender gegooid, met één rode draad: taalverwarring. In het eerste verhaal wordt een Amerikaanse vrouw per ongeluk neergeschoten in Marokko. De taalbarrière verhindert dat ze snel geholpen kan worden. In het tweede verhaal neemt een illegaal tewerkgestelde Mexicaanse 'nanny' in de VS de kinderen van haar baas mee naar een huwelijkspartij in haar geboorteland. Op de terugweg komen ze bijna om, op de vlucht voor de douane. In een derde verhaal is een doofstom Japans meisje verwikkeld in een haat-liefdeverhouding met haar vader na de zelfmoord van haar moeder.

Pas op het einde wordt de link tussen de drie verhalen duidelijk. Doordat de personages elkaar nooit goed begrijpen, wantrouwen ze elkaar. Daarom zoeken we als mensheid steeds naar internationale talen zoals muziek, kunst enzovoort. In de hoop elkaar beter te verstaan, te vertrouwen en te respecteren.

Het sterkste punt van deze film zijn wellicht de wondermooie fotografie en de sterke vertolkingen. Regisseur Iñárritu is dan ook niet van de minste. Hij maakte eerder 21 grams en Amores perros, twee erg rauwe films. Iemand om te blijven opvolgen!

Affiche Babel.
Affiche Babel.