Roger & Me Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 22 februari 2007 10:45

Roger & Me is het weinig gekende filmdebuut van Michael Moore. In 1989 bereiken de verkoopcijfers van General Motors een recordhoogte. Toch beslist de top van het bedrijf om duizenden werknemers te ontslaan, waaronder de helft in de vestiging in de geboortestad van de regisseur.

De naam verwijst naar Roger Smith, toenmalig directeur van General Motors. Michael Moore probeert vruchteloos een interview af te nemen van deze man, de rode draad doorheen de film. Eerst zoekt Moore hem op het hoofdkwartier van GM, daarna op een aandeelhoudersvergadering, vervolgens bij hem thuis en in de golfclub... Nergens wordt hij te woord gestaan.

Deze documentaire dateert eveneens van 1989, maar dat is er eigenlijk niet aan te zien. Het thema blijft brandend actueel. Bij elke sluiting, doorstart of herstructurering van een groot bedrijf denk ik terug aan deze film. In simpele bewoordingen legt Moore uit wat beursgenoteerde bedrijven bezielt om af te slanken in topjaren. Wat zijn de gevolgen voor het lokale sociale weefsel? Is er een vangnet voor de werklozen? De donkere kantjes van The American Dream... Iedereen die de top bereikt, heeft daar hard voor gewerkt. Maar niet  die hard werkt, bereikt de top.Affiche Roger & Me.
Affiche Roger & Me.
Laatst aangepast op donderdag, 22 februari 2007 10:51