Privé-gevangenissen, heeft dat zin? Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 23 augustus 2006 15:06
Vanochtend hoorde ik op de radio twee rechtse rakkers uit de VLD pleiten voor het uitbaten van gevangenissen door de privé-sector. De ene pleitte ervoor in andere landen te gaan kijken hoe zoiets daar georganiseerd wordt. Direct dacht ik terug aan het boek "Bart In Alle Staten". 

Daarin reist VTM-reporter Bart Van Doorne door de VS. Hij bezocht er meerdere gevangenissen die privaat gerund worden. En dat is effectief een pak goedkoper voor de gemeenschap! De rechtbanken onderhandelen rechtstreeks met de gevangenissen uit het hele land om hun veroordeelden zo goedkoop mogelijk te plaatsen. Als je dus in New York veroordeeld wordt bestaat de kans dat je in Texas of Californië opgesloten wordt, zodat je familie je niet kan komen bezoeken. De gevangenisdirecteurs moeten ook winst maken en dus de kosten drukken. Ze besparen op kledij, voeding, bezoekersfaciliteiten... Geen therapie, geen ontwenningskliniek, geen groepsgesprekken.

Maar wat is de bedoeling eigenlijk van elke gevangenisstraf? Dat de veroordeelde van zijn vrijheid beroofd wordt? Of dat hij begeleid en opgevolgd wordt door een team van psychologen om hem tot inkeer te brengen? Alle privé-gevangenissen worden vroeg of laat broeihaarden van criminaliteit. Als je er als kleine garnaal binnengaat, kom je als zware jongen buiten. Van kruimeldief tot overvaller.

Daarom zeg ik "neen" aan private gevangenissen! De overheid heeft een verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap. Laat haar die taken vervullen. Pak de misdaad aan bij de wortels, armoede en kansarmoede, in plaats van de symptomen te bestrijden.

Laatst aangepast op dinsdag, 29 augustus 2006 09:40