Zelfoogstboerderij Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 20 februari 2007 21:58

Deze lente gaat in Leuven zelfoogstboerderij Het Open Veld van start, een boerderij waar de klanten zelf hun groenten komen uitkiezen en oogsten. Deze vorm van 'community supported agriculture' komt overwaaien uit Nederland en de Engelstalige wereld. Ik ken in België slechts één ander voorbeeld, in de tuinbouwsector. De oogst is verser-dan-vers, 100% bio en bovendien goedkoper dan in de winkel. Je weet wat je eet. Je beperkt het aantal voedselkilometers. Je hoeft zelf geen tuin 'in huis te halen'. Maar in de eerste plaats wordt zo het contact tussen de boer en de consument hersteld.

Ook voor de boer is dit systeem financieel interessant. Als je immers niet kan rekenen op een erf in je erfenis, valt het opstarten van een nieuw landbouwbedrijf heus niet mee. Grond is schaars in Vlaams-Brabant en dus duur. De klanten van een zelfoogstboerderij betalen vooraf een jaarlijkse bijdrage (in Het Open Veld is dat 160 euro per volwassene). Een vorm van prefinanciering als het ware.

Het Open Veld start met twee percelen, 15 en 75 are, vlakbij de Abdij van het Park. In mijn achtertuin als het ware. Deze zomer wil men al verse seizoensgroenten en kleinfruit oogsten. Dat verdient een pluim!

Laatst aangepast op dinsdag, 20 februari 2007 22:02