Fahrenheit 9/11 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 16 februari 2007 10:37

De film Fahrenheit 9/11 van regisseur Michael Moore geeft een relaas van feiten en interpretaties van de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het zit al ver in ons geheugen, die twee vliegtuigen die tegen de WTC-torens in New York vlogen en het derde dat ergens in de velden van Pennsylvania neerstortte. 

Het frappante aan deze film is dat eigenlijk alleen archiefbeelden worden getoond. In een gemediatiseerde samenleving zoals die van de V.S. mag je er dus van uitgaan dat iedereen de uitspraken van de Saoudische ambassadeur al zou gezien en onthouden hebben. Dat de senator die toegaf dat hij amper wetteksten las, al lang ontslagen zou zijn. Dat de leugens en blunders van de president al tot zijn ontslag geleid zouden hebben. Dat er een verbod zou komen op politieke inmenging in bedrijven die de technologie leveren voor stemcomputers bij verkiezingen. Maar niets is minder waar. Amerikanen denken vaak wat de (rechtse) media willen dat zij denken. Er is geen andere verklaring voor het gemak waarmee de president een oorlog in Irak verkocht kreeg, hoewel dat land niets te maken had met de aanslagen van 11 september. 

De film waarschuwt tegen de mogelijkheid van 'totalitaire' overheidsbeslissingen en schijndemocratieën. Ook westerse landen moeten zich voortdurend wapenen tegen dit sluipend gif.

Ook filmtechnisch staat Fahrenheit 9/11 sterk. Het scenario volgt steeds de meest voor de hand liggende gedachtengang van de kijker. Elk antwoord roept een nieuwe vraag op, die meteen beantwoord wordt. Timing is alles bij zo'n film. Spanning is niet vanzelfsprekend in een documentaire. En in dit geval zit de timing goed.

De naam van de film verwijst naar de "temperatuur waarop democratie smelt". Een steek naar de inperking van de burgerrechten in de V.S. door middel van de Patriot Act. De stelling die Moore verdedigt is dat de Verenigde Staten na de aanslagen net méér democratie (en neutrale media) nodig hadden, in plaats van minder. Fahrenheit 451 (223° Celsius) is een berucht boek over censuur. Het is ook de temperatuur waarop papier - en bij uitbreiding ook alle kritische boeken - spontaan ontbranden, wat op zijn beurt verwijst naar de fameuze boekenverbrandingen door de nazi's en Stalin. 

Laatst aangepast op vrijdag, 16 februari 2007 10:53