De monumentenstrijd, een strijd voor of tussen monumenten Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 12 februari 2007 20:38

LEUVEN - Vanavond wordt de Vlaams-Brabantse finalist aan de Monumentenstrijd bekend gemaakt. Groen! vindt de aandacht die dit tv-programma voor ons erfgoed wist op te wekken erg positief. Bovendien kunnen zelfs de afvallers door hun deelname rekenen op heel wat interesse en onverwachte sponsoring. Groen! is echter ook bezorgd over de monumenten die niet meededen, maar nog veel dringender restauratie behoeven. Provincieraadslid Toon Toelen (Groen!): "Neem nu bijvoorbeeld het Berkenhof in Opvelp. Deze vierkanthoeve is een uniek stukje Vlaams-Brabants erfgoed, maar ze staat nog steeds te verkommeren."

Het Berkenhof aan de Weg Tussen Weiden in Opvelp maakte vroeger deel uit van het 112 ha groot bezit van het Van Daelecollege van de Leuvense universiteit. De hele omgeving werd in 1999 geklasseerd als dorpsgezicht. Ook de boerderij zelf is beschermd als monument. Het gaat om een oude hoeve met steekboogdeur in late Lodewijk XV-stijl en stallen met Boheemse kappen. "Maar de hoeve is in slechte staat," meent provincieraadslid Toon Toelen (Groen!). "Het dak is zo lek als een zeef. Een bijgebouw is al ingestort. Volgens Monumentenwacht stijgt de kost elk jaar dat de restauratie uitgesteld wordt, met niet minder dan 3,1%." In november 2006 werd de hoeve echter verkocht door de vorige eigenares aan een privaat persoon, wiens identiteit op dat ogenblik niet bekend is gemaakt.

Provincieraadslid Toon Toelen (Groen!) zal daarom op de eerstvolgende provincieraad aan de Deputatie vragen of zij op de hoogte is van de identiteit van de eigenaar? Heeft zij weet van een eventuele herbestemming van de hoeve? Is er bij de provinciale administratie al een aanvraag voor een restauratiepremie binnen gekomen? Zal de provincie zelf stappen ondernemen om het herstel van dit wezenlijke monument van het roemrijke Vlaams-Brabantse landbouwverleden te verzekeren? Zal de provincie initiatieven nemen ten aanzien van de monumenten die deelnamen aan de Monumentenstrijd maar geen prijzen wonnen?

Laatst aangepast op maandag, 12 februari 2007 20:39