Nucleair transport Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 30 januari 2007 23:27

In de nacht van 16 op 17 januari werd een lading verglaasd nucleair afval vanuit het Franse La Hague het station van Mol gevoerd. Van daaruit wordt het naar Belgoprocess in Dessel gebracht. Dit is niet zonder gevaar. Bij het vorige transport strandde 112 ton hoog radioactief afval voor maar liefst 9 uren in het treinstation van Mol door een fout met een kraan. Bij dergelijke gevaarlijke transporten zou men verwachten dat men op alle niveaus speciale maatregels neemt om de veiligheid te verhogen.

Mijn vraag aan de gouverneur is meerledig. Ten eerste, is het transport van 16-17 januari over het grondgebied van Vlaams-Brabant gereden? Reed deze trein door het station van Leuven, het vierde belangrijkste station van Vlaanderen? Rijden alle nucleaire treinen langs hetzelfde traject? Wordt u op voorhand gewaarschuwd van de komst het traject van deze treinen? Zoja, hoe lang op voorhand? Worden er achteraf controles gedaan op verhoogde straling langsheen het traject van de trein?

 Het antwoord  vind je onder 'Lees verder'.

Het antwoord van de gouverneur kwam erop neer dat hij inderdaad op voorhand ingelicht wordt. De nucleaire treinen doen telkens hetzelfde traject, en doorkruisen daarbij de gemeente Londerzeel. Alle veiligheidsaspecten vallen onder de bevoegdheid van de federale regering.