Hotel Rwanda Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 27 januari 2007 22:10
De eerste film die ik hier wil vernoemen is Hotel Rwanda. Het verhaal van de Rwandese burgeroorlog is bij ons beter gekend door de 10 (betreurenswaardige!) dode para's dan de (naar schatting) 800.000 Rwandese slachtoffers. Deze film waarschuwt voor de gevolgen van onverdraagzaamheid. Haat leidt tot haat. Het is letterlijk een 'doodlopend' straatje.

Maar de film gaat vooral over de heldendaden van Paul Rusesabagina. Deze man werkte voor Sabena, als beheerder van het Hôtel des Mille Collines toen de oorlog uitbrak, in 1994. Zelf behoorde hij tot de Hutu-meerderheid, de bevolkingsgroep die de meeste slachtoffers maakte. Maar dat weerhield hem er niet van onderdak te bieden aan 1260 Tutsi's. Zonder steun van soldaten of van zijn werkgever. Hij riskeerde zijn eigen leven door tegen de stroom in te zwemmen. Omdat hij wist dat hij juist handelde.

Tegenwoordig woont Rusesabagina in België. Hij werkte eerst als taxichauffeur. Later richtte hij een eigen transportbedrijf op. Dit is zijn gedacht over de film: Hotel Rwanda is een wekker, roept de mensen op het matje: we hebben een verantwoordelijkheid tegenover onze medemens.

 Behalve de indringende boodschap, raad ik deze film ook aan iedereen aan omwille van de sterke acteerprestaties en de muziek.

Poster Hotel Rwanda.
Poster Hotel Rwanda.
 

Laatst aangepast op woensdag, 31 januari 2007 20:36