Vergelijk je inkomen met dat van anderen Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 12 maart 2012 19:21

Het centrum voor sociaal beleid heeft een interessante module gemaakt waarmee je je gezinsinkomen kan vergelijken met het Belgische gemiddelde. Al is het niet zo simpel om je netto inkomen te berekenen indien je ook teruggestorte belastingen moet verrekenen (in maanden nog wel)! De module houdt uiteraard geen rekening met de uitgaven. Woon je in een dure stad of een in een huis waar je veel moet stoken? Dan zal je gemiddeld sneller in armoede vervallen, zoals 15% van de bevolking, dan mensen met hetzelfde inkomen die vanuit een betere startpositie vertrokken.

Mij zal je niet horen klagen over mijn inkomen. De verloning is in verhouding met mijn universitair diploma en 10 jaar werkervaring. Maar ik ben vooral blij dat ik me nog steeds met mijn liefde voor geschiedenis kan bezig houden. Dat valt moeilijk in geld uit te drukken maar ik heb er zeker wat euro's voor veil. Toch zou ons inkomen nog steeds in het laagste kwart terecht komen indien Christy niet af en toe iets zou verdienen. Vroeger werkte in een statuut onder paritair comité 200. Dan krijg je zelfs geen automatische indexaanpassing! Indien Ben toen al geboren zou zijn, zouden we op dat ogenblik zelfs in het laagste deciel vallen, vijf percent onder de armoedegrens. Dat stemt toch tot nadenken! In feite is het dus niet meer mogelijk om fatsoenlijk rond te komen met een gezin van vier op één inkomen. Anders gezegd wordt thuisblijven voor de kinderen door onze maatschappij niet meer aanvaard. Dirk Geldofs liet me ooit een grafiek zien waarop hetzelfde te lezen stond. De lonen in ons land liggen in absolute cijfers gemiddeld veel hoger dan pakweg in de jaren 1970. Maar per (klassiek samengesteld) gezin verdienen we minder. En dan vergelijk ik nog steeds met universitairen. Hoeveel moeilijker moet dit wel niet zijn voor een kortgeschoolde?

En - om op de index terug te komen - beweert Verhofstadt niet altijd dat de index onze lonen steeds iets minder doet stijgen dan de buurlanden? Voor mijn part mag er gerust gepraat worden over mechanismen die de competitiviteit van onze economie waarborgen. Maar dan moet er ook gepraat worden over het PC 200. Die mensen zijn vogels voor de kat! Ze staan zo zwak dat ze geen fatsoenlijk loon krijgen. En ze bevinden zich doorgaans niet in een positie dat ze jaarlijkse loonsverhogingen kunnen eisen.

Mag ik een vergelijking maken met de fietsvergoeding? Af en toe wordt het - voor de belastingen aftrekbaar - bedrag verhoogd. Leuk voor degenen die een fietsvergoeding krijgen/geven. Maar moeten we niet eerst zorgen dat iedereen die met de fiets gaat werken ook daadwerkelijk die vergoeding krijgt, dat zoiets niet langer afhangt van de goodwill van de werkgever? Volgens mij is de groep die geniet van dat belastingsvoordeel nu nog erg beperkt.