Rhodes Memorial Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 21:02

Cecil Rhodes was een Britse koloniaal, actief in zuidelijk Afrika. Hij kwam naar Zuid-Afrika om gezondheidsredenen (astma) en verwierf een quasi-monopolie op diamanten uit Kimberley. (Zijn firma De Beers heeft nog steeds een wereldwijd marktaandeel van 40%.) Vervolgens stampte hij een nieuwe landbouwtak uit de grond: de kweek van fruitbomen.

Als eerste minister van de Kaapkolonie trachtte hij vergeefs de boeren uit de Transvaal te verdrijven. Stiekem hoopte hij zelfs de hele wereld onder Brits gezag te brengen. Zijn visie zette hij kracht bij door middel van studentenbeurzen. Om te beginnen wilde hij dat er Engels zou gesproken worden over de hele naad van Afrika, in alle landen van Cairo tot de Kaap. Daardoor werd hij de feitelijke stichter van Zambia en Zimbabwe.

Wellicht roept de nagedachtenis aan deze man gemengde gevoelens op bij de Afrikanen. Ik wijd er dit logje aan omdat er een fotogeniek monument gebouwd is, dat ik nu voor het eerst bezocht, op de flanken van Devil's Peak waar Rhodes' boerderij Grote Schuur lag. Dit gebouw werd later een officiele residentie voor de premiers - en nog later presidenten - van Zuid-Afrika. Nelson Mandela tekende hier een verdrag De Klerk dat een einde maakte aan de vijandigheden tussen het ANC en de blanken. Nu is het een museum.

Op een steenworp daarvandaan ligt het bekendste ziekenhuis van het zuidelijk halfrond. Hier werd de eerste harttransplantatie ter wereld uitgevoerd door dokter Christiaan Barnard.