Pinelands Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 20:14

Christy's ouders wonen in Pinelands. Die wijk is gebouwd op de zandgronden van de voormalige boerderij Uitvlug. Pinelands is een 'garden city' volgens de filosofie van Ebenezer Howard. Die vond rond 1900 dat mensen dichter bij de natuur moesten kunnen leven. De tuinstad moest het beste van twee werelden leveren: stad en platteland. Tuinsteden waren typisch groene satelieten van grotere steden. Ze moesten autonoom kunnen functioneren, hoewel industriele activiteiten niet echt gewenst waren. Dat soort diensten moest men maar in de grootstad gaan zoeken. En daarom moesten er brede lanen en vlotte treinverbindingen zijn tussen beide. Het ideale inwonersaantal van de tuinstad was 50.000. (Pinelands haalt er echter niet veel meer dan 10.000.)

Behalve de parken wijzen ook de rustieke straatnamen op het hogere doel van Howard. Hij wilde stedelijk en verderfelijk vertier buiten houden. In Pinelands mag bijvoorbeeld tot op vandaag nog steeds geen alcohol verkocht worden. Er mag evenmin vuurwerk afgestoken worden, maar dat ligt wellicht eerder aan het brandgevaar met al die dennebomen.

Helaas stopten de grootsteden zelden met groeien, waardoor de satelietsteden haast allemaal voorsteden geworden zijn. Zo ook hier. Tot 10 jaar geleden was Pinelands nog een autonome entiteit. Maar nu maakt het deel van de metropool Kaapstad. Toch zal Pinelands altijd zijn unieke karakter blijven behouden. Het is immers ommuurd en omsingeld door spoorwegen en autobanen. Het kan dus niet meer groeien.

De visie van Howard was een beetje vaag en redelijk naief. Ze getuigt van een onvoorwaardelijk geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Maar urbanisten pikten het idee op om voor het eerst in de geschiedenis na te denken over ruimtelijke ordening.