Provincieraad 20 oktober 2009 (deel 2) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 21 oktober 2009 21:57

Het tweede grote agendapunt was de kapitaalsverhoging van Dexia via de Gemeentelijke Holding. Hoewel op de vorige provincieraad een nota werd uitgedeeld over het grote risico, besliste de Deputatie toch in te tekenen voor 750.000 euro. De belofte om dividenden van 13% toe te kennen, is daar wellicht niet vreemd aan.

Eigenlijk vinden we als groenen dat het geen taak is van de overheid om te investeren in private banken. Daar komt nog de slechte reputatie van Dexia bovenop. Volgens de cijfers van Netwerk Vlaanderen investeert Dexia ons belastingsgeld op haar beurt in bedrijven zoals Freeport MacMoran die de bossen van Papoea Nieuw Guinea vervuilt op zoek naar goud. In AngloGold Shanti dat de rebellen in Congo steunt om haar mijnactiviteiten te beschermen. In EADS dat gevechtshelicopters verkoopt aan halve dictaturen zoals Soedan en Birma. In Wallmart dat geen vakbonden toelaat in haar supermarkten. Hoe kan je als socialist dan zo'n investeringen goedkeuren?

De gedeputeerde verdedigde zich door de provinciale beleggingen in ethische bankier Triodos aan te halen. Maar dat gaat over véél lagere bedragen tegen een looptijd van nauwelijks enkele maanden. Waarom geeft men die 750.000 niet aan Triodos om te beleggen? 

   Bovendien is die hele Dexia-constructie pervers. Sommige gemeenten zijn niet zo afhankelijk van de uitgekeerde dividenden voor hun eigen begroting. Zij zijn eerder geheel of gedeeltelijk uit Dexia gestapt. Maar andere gemeenten, bijvoorbeeld in 'het Brusselse', zijn totaal afhankelijk van dat geld. Zij staan nu met de rug tegen de muur. Als ze niet intekenen op de kapitaalsverhoging, verwateren hun inkomsten. Als ze wél intekenen, zijn ze nog méér afhankelijk dan vroeger.