Provincieraad 20 oktober 2009 (deel 1) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 21 oktober 2009 21:42

Op de provincieraad van 20 oktober was ik kop-van-jut. Om te beginnen waagde ik zes amendementen in te dienen op het Huishoudelijk Reglement. Ik vroeg de afschaffing van onzinnige functies zoals de quaestoren. Ik kan u niet echt uitleggen wat quaestoren zijn of doen in de provincieraad, want ik weet het zelf niet. Eerlijk gezegd weet ik zelfs niet wie ze zijn. Maar wat u wel mag weten is dat zij flink betaald worden om niks te doen. Ze maken deel uit van het Bureau, waardoor ze dubbel zoveel vergaderingen en dus ook zitpenningen krijgen. Maar daar staat geen echte verantwoordelijkheid tegenover. 

Ik vroeg ook een reductie van het aantal commissies en het aantal leden per commissie. Sommige commissies komen nooit samen. En àls ze samenkomen, hebben ze nauwelijks agendapunten. Vroeger waren er 15 leden per commissie, nu 18. Daar moet ik nog aan toevoegen dat de laatste drie allemaal van de meerderheid zijn. Maar dat heeft geen merkbaar verschil gehad op de werking. De voorgestelde verminderingen zou een fikse kostenbesparing opleveren.  

Ook vroeg ik een versoepeling van de regels rond mondelinge vragen. Waarom moet ik die een dag op voorhand indienen als het antwoord toch vaak naast de kwestie is? In andere provincies moeten raadsleden niet op voorhand in hun kaarten laten kijken.

Ook de vergoeding voor verplaatsingsonkosten voor raadsleden vind ik van weinig duurzaamheid getuigen. Openbaar vervoer, carpoolen, fietsen of wandelen wordt niet aangemoedigd. In feite wordt je slapend rijk door met de wagen te komen. De vergoeding voor auto's is voor lange afstanden immers hoger dan die voor de trein.

Tot slot vroeg ik dat de vertegenwoordiging van de provincie in externe organen (intercommunales e.d.) ook deels zou toekomen aan de oppositie, conform de geest van het Provinciedecreet. Nu is de Vlaams-Brabantse meerderheid de enige die slokop speelt. Ze palmt alle mandaten in. Het gaat mij niet om die postjes op zich natuurlijk! Maar hoe anders zouden wij informatie krijgen over de beslissingen van die organisaties? Aangezien alleen leden van de coalitie toegang krijgen, kan men daar bekokstoven wat men wil! Wij van de oppositie weten toch van niks.