Commissie leefmilieu 22 september 2009 Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 15 september 2009 15:57

Was de provincieraad van 8 september al een maat voor niets, dan was de voorafgaandelijke commissie voor leefmilieu twéé maten voor niets. Er stond slechts één punt op de agenda. En geeneens dringend. Want het betrof een subsidiereglement dat pas volgend jaar in werking zou treden en waarvoor niet eerder dan de tweede helft van 2010 uitbetalingen zouden gebeuren. Die commissie zou trouwens niet leefmilieu moeten heten, maar Smout-Toelen. Driekwart van alle vragen wordt door de heer Smout en mezelf gesteld. Niet dat wij overdreven véél vragen stellen! Maar de anderen stellen er gewoon géén! Ze zitten er voor spek en bonen bij. Maar ze nemen natuurlijk graag de 250 euro zitpenning in ontvangs. En volgende week is er alweer een vergadering. Ik ben benieuwd hoeveel agendapunten er dan zullen zijn?!

De inhoud van het voorstel was nochtans best wel interessant. De provincie zou voortaan 30% bijpassen bij de 50% subsidies die OVAM aanbiedt voor analyses van acute bodemvervuiling door een erkend deskundige. Het komt erop neer dat de provincie een contract afsluit met één bureau. De gemeenten kunnen dan daarop beroep doen: 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Volgens de administratie doet zo'n situatie zich gemiddeld 1 à 2 keer voor per gemeente (er zijn er 65 in onze provincie). Die frequentie is te weinig om veel ervaring op te doen. Ze weten ook niet hoeveel zo'n advies precies moet kosten. Daardoor gebeurde het in het verleden al eens dat een olievlek snel-snel door de brandweer weggespoten werd. Soms onoordeelkundig. Daarom is het beter dat iedereen aan dezelfde deur kan aankloppen. 

Dit reglement is alleen bedoeld voor de financiering van analyses van acute vervuiling. Niet voor het opruimen van de troep. En ook niet voor historische vervuiling. Dat is nog steeds de verantwoordelijkheid van de vervuiler.

 

Laatst aangepast op dinsdag, 03 november 2009 12:24