Kafka in de electrozaak Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 04 mei 2009 14:42

Wie vandaag een huishoudtoestel koopt met energielabel B, denkt wellicht dat hij/zij goed bezig is. Het op één na zuinigste model?! Helaas pindakaas. Vaak gaat het om het slechtste model op de markt. 

Koelkasten en diepvriezers met een B-label mogen vanaf juli 2010 zelfs niet meer op de markt worden gebracht. Toestellen die vandaag een A-label dragen, zullen vanaf 2012 niet meer verkocht mogen worden. En wasmachines met een A-label verdwijnen vanaf 2013 van de markt. Voor wasmachines zijn ook voorzichtige beperkingen voorzien voor het waterverbruik.

Intussen zijn er uiteraard toestellen op de markt die beter scoren dan A, zoals A+ en A++. Dat werkt verwarring in de hand. Waarom haalt doet men geen algemene update van het label? Een toestel dat geen externe energie (elektriciteit, water, gas) verbruikt, wordt de nieuwe A. Onder die noemer zouden bijvoorbeeld het rekenmachientje op zonne-energie en de opwindbare radio vallen. Het slechtste toestel dat vandaag op de markt is, krijgt een Z. Dat zou alles veel duidelijker maken! 

Volgens het Zwitserse Energie-Agentschap S.A.F.E. is het trouwens nooit zinvol een koelkast of diepvriezer ouder dan 10 jaar laten herstellen: ecologisch noch economisch. Op voorwaarde evenwel dat het nieuwe toestel een A+ of een A++ label heeft!