Met vlag en wimpel Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 30 april 2009 09:22

Politici reageren doorgaans nogal selectief in hun verontwaardiging tegenover de behandeling van culturele symbolen (lees: de meesten geven geen reet om de Europese sterren en zouden alleen nog zwarte leeuwen heisen). Persoonlijk sta ik vrij argwanend tegenover elke vorm van nationalisme. Maar ik vind het logisch dat we elke erkende vlag op gelijkaardige wijze behandelen. Dus ook die vab de VN en van Brabant. Op 1 april ontbrak echter de Belgische driekleur als enige aan het provincieplein. Ik vroeg me af of het om een flauwe 1-aprilgrap ging? Maar, neen, een week later hing er nog steeds geen vlag. Op de provincieraad van 28 april vroeg ik om verduidelijking aan gedeputeerde Swinnen.

Uit haar antwoord bleek dat zowel de tricolore als de leeuwenvlag vaak verdwijnen. Het provinciebestuur heeft daarom voortdurend een stapeltje in voorraad. Het probleem is echter dat die vlaggen niet van op de grond omhoog kunnen gehesen worden (om diefstal te voorkomen)! Ze worden meteen in de top gehangen. Aangezien de provincie zelf geen hoogtewerker heeft, moet ze beroep doen op die van de stad Leuven. Soms duurt het een tijdje eer die beschikbaar is.

Nu stel ik me de vraag of het provinciebestuur misschien eens gratis (of minstens goedkope) vlaggen zou moeten verdelen, zoals sommige politieke partijen? Leuven hangt in de zomer vol vaandels en wimpels. Dat brengt wat kleur en sfeer in het straatbeeld. En toeristen zijn er dol op.