De provincie doet aan Triodos Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 05 januari 2009 22:54

De provincie Vlaams-Brabant beschikt over een grote spaarpot. Groot genoeg om ook wat geld te beleggen. De Groen!-fractie vraagt regelmatig hoe duurzaam die beleggingen zijn. Vorig jaar besliste de Deputatie om eindelijk op de kar te springen. Sinds december 2007 beschikt de provincie Vlaams-Brabant over een Triodos-kortetermijnrekening met een looptijd van drie maanden. Het kapitaal van 500.000 euro wordt automatisch herbelegd op vervaldag (met mogelijkheid tot opzeg). De huidige periode loopt tot 17 december 2008 aan een rente van 4,67% (onderhevig aan de roerende voorheffing van 15%).

 Dat is een goed begin. Maar het zou gerust wat meer mogen zijn. Niet noodzakelijk méér geld. Maar bijvoorbeeld een termijnrekening met een langere looptijd, die de bank meer kansen geeft om het geld op haar beurt duurzaam te investeren. Of ze zou gewoon aandelen van de bank kunnen kopen...Zolang men in niet-duurzame portefeuilles van de grootbanken blijft investeren, vloeit er onrechtstreeks geld naar de oorlogsindustrie, kinderarbeid en milieuvervuilende bedrijven.

Duurzaam beleggen is veiliger dan gewoon beleggen. Je bent minder gevoelig voor beursdalingen zoals we het voorbije jaar mochten ervaren. Op lange termijn is duurzaam beleggen rendabeler.  

Laatst aangepast op maandag, 05 januari 2009 22:59