Groenhart Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 10 december 2008 23:04

De provincieraad blijkt een goede leerplaats te zijn voor jonge politici. En oude. Tijdens de zitting vandaag leek niemand te weten wat Coprogram is, zelfs de bevoegde gedeputeerde niet. Dat is de Vlaamse federatie van ngo's actief op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, weten we nu. Zeg maar de Vlaamse 11.11.11.

Via hun site kwam ik een ngo op het spoor die ik evenmin kende: Groenhart. Blijkbaar benadert die organisatie ontwikkelingssamenwerking veel meer vanuit het standpunt van ecologische duurzaamheid.

Groenhart vindt dat de natuurlijke rijkdommen in het Zuiden in eerste instantie toebehoren aan de lokale gemeenschappen die er leven. De relatie tussen armoede en degradatie van het leefmilieu is cyclisch; als armoede toeneemt, neemt de kwaliteit van het leefmilieu af en de teloorgang van het leefmilieu genereert dan weer op zijn beurt een verdere afname van de mogelijkheden voor de armsten.

Het belang van het leefmilieu in het tot stand brengen van een duurzame menselijke ontwikkeling is echter lang onderschat geweest is. Hierin kwam een zekere kentering met de introductie van het concept ‘duurzame ontwikkeling’ in 1987 in het Brundtlandrapport van de VN, maar vooral later op de Wereldtop over milieu en ontwikkeling te Rio in 1992 (UNCED) waar de term gemeengoed werd en de internationale gemeenschap ze concreet als doelstelling erkende. Duurzame ontwikkeling streeft het evenwicht na van een gezonde economische ontwikkeling; een eerlijke, sociale verdeling van de welvaart en respect voor de culturele waarden van volkeren; en respect voor de natuurlijke draagkracht van de planeet en haar ecosystemen.

Zo'n organisatie verdient een pluim, en wel een groene!

Laatst aangepast op woensdag, 10 december 2008 23:08