10 canoes, 150 spears and 3 wives Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zaterdag, 30 augustus 2008 22:48

De extraatjes op een dvd zijn zelden de moeite waard. Niet zo bij 10 canoes, 150 spears and 3 wives. De film gaat over een aborginal die verliefd is op de jongste vrouw van zijn oudere broer. Aangezien hijzelf nog te jong is, heeft hij nog geen vrouw toegewezen gekregen en voelt hij zich gefrustreerd. Als 10 mannen van de stam op ganzenjacht gaan, vertelt de oudere broer over meerdere dagen een oeroud verhaal over liefde, magie, ruzie en wraak. Een prachtfilm.

Maar de "making of" is nog beter. Het gaat immers om een productie die nagenoeg 100% door de aboriginals zelf werd verzorgd. Ze selecteerden zelf de cast, bouwden de sets, improviseerden de dialogen. De blanke regisseur wordt echter meermaals geconfonteerd met onoverbrugbare culturele botsingen. En tegelijk groeit bij de acteurs een hernieuwd besef van hun verleden. Je ziet dag na dag hun trots toenemen.

Bij aanvang van de film zijn ze eigenlijk niet meer zijn dan enkele lusteloze, werkloze dronkelappen. Ze weten niet meer hoe ze kano's van hun voorouders moeten bouwen. Ze kennen de oude tradities en de mythen niet meer. Ze schamen zich voor hun naaktheid in de film. Tot ze beseffen dat deze film wel eens hun enige kans zou kunnen zijn om de buitenwereld hun verleden te tonen en om terug "respect van de blanken" te krijgen. Chapeau!