Sicko Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
zondag, 24 augustus 2008 23:31

Eindelijk heb ik Sicko gezien, de film van Michael Moore over gezondheidszorg in de VS en elders in de wereld. Moore heeft me alweer tot tranen toe bewogen. En de film deed me beseffen dat we in België blij mogen zijn met het systeem dat we hebben, maar dat het nog altijd beter kan. Zoals in Groot-Britannië of Frankrijk. Of Cuba.  

Hoewel vele medicijnen bij ons terugbetaald worden, stellen arme mensen de aankoop vaak uit. Simpelweg omdat ze dit bedrag niet kunnen voorschieten. Het hoeft niet gezegd dat zo'n uitstel soms fataal kan zijn. Terwijl het vanuit het standpunt van de overheid om lage investeringen gaat.  

Toen ik in het middelbaar onderwijs zat, had België net een controversiële aankoop van jachtvliegtuigen gedaan (en wat later kwamen er minstens even controversiële helicopters bij). Niet alleen kostten ze immens veel geld. Maar ze waren ook vrij nutteloos voor een klein landje dat omsingeld wordt door bondgenoten. Een leraar vertelde toen dat sommige derdewereldlanden een BNP hadden dat lager was dan de kostprijs van die vliegtuigen. In plaats van onze vliegtuigen naar dat soort landen te sturen om oorlog te voeren, hadden we het geld misschien beter besteed aan ons gezondheidssysteem? 

In ons land worden ziekenhuizen bestraft als ze teveel nutteloze onderzoeken laten uitvoeren. Maar het kan ook anders. In Engeland krijgen dokters premies als ze hun patiënten kunnen overtuigen te stoppen met roken of als het gemiddelde cholesterolpeil in hun praktijk zakt... Waarom moedigen wij onze dokters niet op dezelfde manier aan?