Als 't goed is, zeggen we 't ook! Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 02 mei 2008 23:22

De stad Leuven kwam de voorbije weken meermaals in het nationale nieuws. Eerst omdat men 's nachts in een ziekenhuis een dame had opgesloten in een soort "kuishok" omdat ze teveel op het belletje duwde. Daarna omdat er een proces begon tegen personeelsleden van het parket die verkeersboetes van vrienden door de papierversnipperaar haalden. En nu ook nog met de zelfmoord van de man wiens vrouw en dochtertje begin maart 2008 werden doodgereden in Heverlee.

Maar ook eenmaal positief: het stadsbestuur weigerde de uitbreiding van een milieuvergunning voor een onderzoekslabo van sigarettenfabrikant Philip Morris op het industrieterrein om ethische redenen. Er worden in dat labo immers proeven gedaan op dieren. Eén van de schepenen verklaarde dat "haar maag omkeerde" toen ze las wat men met die dieren aanvangt. De sigarettenfabrikant kon niet meteen "het groter belang" als argument in de discussie aanhalen aangezien de maatschappelijke meerwaarde van sigaretten nihil of zelfs negatief is. 

De kans is helaas groot dat de tabaksindustrie in beroep (eerst bij de provincie, daarna bij minister Crevits) haar slag zal thuishalen. Als dat zo is, stel ik voor dat men in Leuven foto's uit dat labo aanbrengt op de sigarettenpakjes. Dan zal de roker beseffen dat hij/zij niet alleen zichzelf en de passieve roker doodt, maar ook proefdieren. 

Wat er ook van zij, het stadsbestuur geeft een niet mis te verstaan signaal dat zij dergelijke proeven op dieren niet goedkeurt. Op korte termijn zal het weinig zoden aan de dijk brengen. Maar op lange termijn wel!  

Laatst aangepast op dinsdag, 05 mei 2009 16:57