Als 't goed is, zeggen we 't ook Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 28 maart 2008 15:18

Het bedrag aan zitpenningen dat sociale huisvestingsmaatschappijen samen uitbetalen aan hun bestuurders, is sinds 2000 gestegen met 62 procent van 788.600 euro naar 1.276.488 euro per jaar. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Dehaene aan minister Keulen.

Het stellen van die vraag door Dehaene is op zich al moedige daad. Vele bestuurders in sociale huisvestingsmaatschappijen zijn immers politici uit de traditionele partijen, waaronder zijn eigen CD&V. En die politici voelen zich al snel ongemakkelijk al mensen vragen stellen over hun "pree".

Net als Dehaene vind ik het logisch dat hardwerkende bestuurders van zulke instellingen een vergoeding krijgen. Maar dan moet er meer gedaan worden dan alleen maar "zitten". Bovendien valt het op dat de zitpenningen van sommigen stijgen met meer dan 200 procent terwijl andere niet of nauwelijks stijgen of zelfs dalen. Deze mensen hebben een voorbeeldfunctie, aangezien ze middelen beheren die bedoeld zijn om de noden van arme mensen te lenigen. Het spreekt vanzelf dat dit geld moet beheerd worden "als een goede huisvader".

Bravo, Tom Dehaene! Als het goed is, zeggen we het ook.