Azur & Asmar Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 09 januari 2008 23:56

Het klinkt misschien een beetje vreemd om een tekenfilm te noemen als inspiratiebron voor het groene gedachtegoed. Maar dan hebt u 'm vast nog niet gezien. Azur & Asmar is een film van Michel Ocelot, die eerder al bekend werd met de low-budget-hit Kirikou & de heks. Het verhaal begint nuchter in de Franse middeleeuwen en eindigt wervelend bij duizend-en-één nacht. Azur is een blonde jongen met blauwe ogen. Hij wordt groot in het gezelschap van Asmar, de zoon van zijn arabische voedster. Asmar verschilt in alle opzichten van Azur. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn vastberaden om de Fee van de Djinns te gaan bevrijden en met haar te trouwen. Ondanks de natuurlijke rivaliteit slagen ze in hun opzet door samen te werken. 

Verwacht geen daverende actiescènes. In dat opzicht is het een sobere film. Anderzijds worden de stilstaande beelden (zonder perspectief) minutieus gedetailleerd getekend. En het kleurenspectrum is waanzinnig groot. Net als bij Kirikou speelt de muziek een grote rol. Maar wat de film echt uniek maakt, is het feit dat er twee talen worden gesproken (Frans en Arabisch), maar dat alleen het Frans vertaald wordt. Op die manier besef je ten volle hoe Azur zich als een vreemde eend in de bijt voelt. 

Azur & Asmar is een hulde aan de interculturaliteit.  Een film met een boodschap en een missie. Daarvoor verwijs ik door naar het interview met Ocelot bij de extra's. Hij schetst hoe de huidige maatschappij het begrip "tolerantie" vaak beklemmend invult, met het tegengestelde effect van wat beoogd werd. Het is ook een verhaal over geslaagde en mislukte migratie. Niet zonder humor trouwens. 

De film is ontleenbaar in de Leuvense stadsbib. Méér dan een aanrader... ik zou zelfs zeggen een must. 

 

Azur & Asmar
Azur & Asmar

Laatst aangepast op donderdag, 10 januari 2008 00:01