Blog van Toon Toelen
Quote Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 03 februari 2011 21:51

En, nijntjes!

Lees meer...
 
Statistieken liegen niet Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 31 januari 2011 08:09

31% van het totale areaal

Lees meer...
 
Kate spreekt Engels (of doet alsof) Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 25 januari 2011 06:53

Kate geniet volop van haar Engelstalige roots. Ze kijkt naar Engelstalige kinderprogramma's. Ze laat zich voorlezen in het Engels. Ze kent de Engelse benaming van alle courante diersoorten.

Toen we in Zuid-Afrika waren, deed ze zó hard haar best om te communiceren met haar nichtjes en neefjes. Elke zin telde minstens één woord echt Engels... en vier woorden gibberish (blabla). Maar wel altijd met de juiste klanken, alsof er een hete aardappel in haar mond zit.

Nu begint Ben ook al. Uit het niets tovert hij een hello of een all right tevoorschijn. Werkelijk komisch!

Laatst aangepast op dinsdag, 25 januari 2011 07:59
 
Mag het ook een maatje meer zijn? Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 24 januari 2011 14:41

Heel veel mensen nemen al de fiets, en steeds meer mensen gebruiken ook fietsen die wat bijzonder zijn, zoals bakfietsen of fietsen met een fietskar. Die buitenmaatse fietsen zijn zeer handig, en vormen een prima alternatief voor het gebruik van de auto wanneer je iets meer vracht of je kinderen mee wilt nemen. Maar wie zo’n buitenmaatse fiets wil parkeren in de grote fietsenparking aan het station onder het stadskantoor merkt al snel dat er maar weinig plaats voorzien is. Te weinig plaats.

Dat stond in de sterren geschreven. Er zijn niet alleen te weinig plaatsen. Het gangetje is ook veel te smal. De Fietsersbond heeft hiervoor gewaarschuwd vóór de aanleg van het gebouw.

Groen! voerde vandaag actie om meer ruimte te vragen voor de buitenmaatse fietsen in de fietsenparking. Groen! vraagt de ingang van de fietsenstalling anders in te richten. De huidige stalling is net breed genoeg voor een gewone fiets. Een bakfiets of een fiets met karretje heeft al snel het dubbele nodig, zowel in de breedte als in de lengte.

Wij vinden natuurlijk dat alle fietsen voldoende plaats moeten hebben. Maar het is toch nodig dat er meer ruimte wordt voorzien die specifiek aangepast is aan de buitenmaatse fietsen. We roepen de NMBS op om een initiatief te nemen. Het zou een prima middel zijn om nog meer mensen te stimuleren om voor hun verplaatsingen de fiets te nemen, en daar wordt ook het openbaar vervoer beter van.

Laatst aangepast op maandag, 24 januari 2011 14:47
 
Tipsy Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 18 januari 2011 12:13

Bij verkeerscontroles tijdens de kerstvakantie in Zuid-Afrika was 40% van de dronken bestuurders een vrouw. Ontnuchterend nieuws!

 
Van de regen in de drop Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 18 januari 2011 12:12

Gelezen in Die Burger (een krant): het consulaat van Georgië organiseert informatiesessies voor blanke boeren in de hoop dat naar hun land zouden verhuizen, wellicht tegen de grens met Zuid-Ossetië. Het spreekt vanzelf dat men daar de instroom van geschoolde en kapitaalkrachtige landbouwers goed zou kunnen gebruiken. Maar waarom lokt men mensen die een tropisch klimaat gewoon zijn? Waarom geen Belgische boeren lokken?

In feite heeft het klimaat er niets mee te maken. Het binnenland van Zuid-Afrika is echter zo onveilig dat er elke maand wel een paar boeren het slachtoffer van een roofmoord. De regering heeft zwaar geïnvesteerd om de veiligheid in de steden te verbeteren. Met enig succes. Maar het binnenland is zo uitgebreid dat het haast niet te beveiligen valt. De boeren zijn op zichzelf en elkaar aangewezen. Daardoor gaat de braindrain in Zuid-Afrika nog steeds verder. Op lange termijn zal dit nefaste gevolgen hebben.

 
Rhodes Memorial Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 21:02

Cecil Rhodes was een Britse koloniaal, actief in zuidelijk Afrika. Hij kwam naar Zuid-Afrika om gezondheidsredenen (astma) en verwierf een quasi-monopolie op diamanten uit Kimberley. (Zijn firma De Beers heeft nog steeds een wereldwijd marktaandeel van 40%.) Vervolgens stampte hij een nieuwe landbouwtak uit de grond: de kweek van fruitbomen.

Als eerste minister van de Kaapkolonie trachtte hij vergeefs de boeren uit de Transvaal te verdrijven. Stiekem hoopte hij zelfs de hele wereld onder Brits gezag te brengen. Zijn visie zette hij kracht bij door middel van studentenbeurzen. Om te beginnen wilde hij dat er Engels zou gesproken worden over de hele naad van Afrika, in alle landen van Cairo tot de Kaap. Daardoor werd hij de feitelijke stichter van Zambia en Zimbabwe.

Wellicht roept de nagedachtenis aan deze man gemengde gevoelens op bij de Afrikanen. Ik wijd er dit logje aan omdat er een fotogeniek monument gebouwd is, dat ik nu voor het eerst bezocht, op de flanken van Devil's Peak waar Rhodes' boerderij Grote Schuur lag. Dit gebouw werd later een officiele residentie voor de premiers - en nog later presidenten - van Zuid-Afrika. Nelson Mandela tekende hier een verdrag De Klerk dat een einde maakte aan de vijandigheden tussen het ANC en de blanken. Nu is het een museum.

Op een steenworp daarvandaan ligt het bekendste ziekenhuis van het zuidelijk halfrond. Hier werd de eerste harttransplantatie ter wereld uitgevoerd door dokter Christiaan Barnard.

 
Finding Nemo Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 20:53

Het aquarium aan het V&A Waterfront in Kaapstad is een echte must. De pinguins hebben twee verblijven. Als ze van het bassin buiten  naar binnen gehaald zorden, waggelen ze in een rijtje door het gebouw. Hilarisch!

De tanks met kelp (metershoog zeewier) hebben onvoorstelbaar grote vensters. Net als het bad met de haaien en roggen.

Tegenover het Waterfront ligt het 'scratch patch'. Daar liggen een paar kubieke meter kiezels van allerlei exotische gesteenten. Je koopt plastic zakjes en mag die vullen naar believen.

 
Ecologisch in Kaapstad Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 20:45

Kaapstad is een van de plaatsen waar 'carbon free concerts' plaatsvinden. De openbare omroep doet ook haar duit in het zakje. Dagelijks worden clips met tips getoond hoe je je ecologische voetafdruk kan beperken. Vreemd genoeg zie je bijna nergens zonnepanelen of windmolens.Hoewel er voldoende potentieel is voor beide! Kunnen we geen systeem bedenken dat alle zonnepanelen op Belgische daken naar hier gehaald worden (maar toch 'onze' tellers achteruit draaien)? Die installaties zouden veel meer renderen!

Bijna elke avond verschijnt ook een banner over het scherm met de vraag elektrische toestellen uit te schakelen. Niet uit ecologische overwegingen maar teneinde stroomstoringen te vermijden.

 
Pinelands Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 04 januari 2011 20:14

Christy's ouders wonen in Pinelands. Die wijk is gebouwd op de zandgronden van de voormalige boerderij Uitvlug. Pinelands is een 'garden city' volgens de filosofie van Ebenezer Howard. Die vond rond 1900 dat mensen dichter bij de natuur moesten kunnen leven. De tuinstad moest het beste van twee werelden leveren: stad en platteland. Tuinsteden waren typisch groene satelieten van grotere steden. Ze moesten autonoom kunnen functioneren, hoewel industriele activiteiten niet echt gewenst waren. Dat soort diensten moest men maar in de grootstad gaan zoeken. En daarom moesten er brede lanen en vlotte treinverbindingen zijn tussen beide. Het ideale inwonersaantal van de tuinstad was 50.000. (Pinelands haalt er echter niet veel meer dan 10.000.)

Behalve de parken wijzen ook de rustieke straatnamen op het hogere doel van Howard. Hij wilde stedelijk en verderfelijk vertier buiten houden. In Pinelands mag bijvoorbeeld tot op vandaag nog steeds geen alcohol verkocht worden. Er mag evenmin vuurwerk afgestoken worden, maar dat ligt wellicht eerder aan het brandgevaar met al die dennebomen.

Helaas stopten de grootsteden zelden met groeien, waardoor de satelietsteden haast allemaal voorsteden geworden zijn. Zo ook hier. Tot 10 jaar geleden was Pinelands nog een autonome entiteit. Maar nu maakt het deel van de metropool Kaapstad. Toch zal Pinelands altijd zijn unieke karakter blijven behouden. Het is immers ommuurd en omsingeld door spoorwegen en autobanen. Het kan dus niet meer groeien.

De visie van Howard was een beetje vaag en redelijk naief. Ze getuigt van een onvoorwaardelijk geloof in de maakbaarheid van de samenleving. Maar urbanisten pikten het idee op om voor het eerst in de geschiedenis na te denken over ruimtelijke ordening.

 

 
« StartVorige12345678910VolgendeEinde »

Pagina 10 van 171