Blog van Toon Toelen
Noodlottig ongeval Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 14 maart 2012 19:50

Op een dag als vandaag - met het vreselijk busongeval in Zwitserland in het achterhoofd - hoop je zo weinig mogelijk mails en telefoonoproepen binnen te krijgen. Het zou maar eens slecht nieuws kunnen zijn, een getroffen vriend of collega uit Heverlee?! Ik zat aan het ontbijt toen ik het nieuws las op de krantensites. Meteen voelde ik de behoefte om mijn eigen kindjes nog wat harder en vaker te knuffelen dan anders.

Een paar jaar geleden vond eveneens een tragisch ongeval plaats vlakbij de Lambertusschool in Heverlee. Twee gasten onder invloed ramden met hun SUV toen een auto met een moeder en twee kinderen die ter plekke omkwamen. Haar echtgenoot pleegde later zelfmoord omdat hij niet kon leven met het verdriet.

Toen Véronique Vandekerckhove, conservator van M, stierf, moest ik ook twee keer slikken. Het ongeval gebeurde niet alleen quasi bij ons om de hoek, op een plaats waar ik vaak zelf passeer met de fiets. Maar bovendien had ik een maand eerder een tafel gedeeld met Véronique tijdens een etentje van de erfgoedraad in de Koerier van Navarra. Samen met Klaas-Jaap van Resonant keuvelden we over onze passies en zo veel meer. En nu is ze voorgoed weg.

Twee van die drie ongevallen konden moeilijk voorkomen worden. Veroniques fiets was altijd tiptop in orde, de plaats was goed verlicht... En ook de busfirma en de tunnel staan hoog aangeschreven. Wat kan je dan nog zeggen? Het noodlot heeft toegeslagen?

 
Vergelijk je inkomen met dat van anderen Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
maandag, 12 maart 2012 19:21

Het centrum voor sociaal beleid heeft een interessante module gemaakt waarmee je je gezinsinkomen kan vergelijken met het Belgische gemiddelde. Al is het niet zo simpel om je netto inkomen te berekenen indien je ook teruggestorte belastingen moet verrekenen (in maanden nog wel)! De module houdt uiteraard geen rekening met de uitgaven. Woon je in een dure stad of een in een huis waar je veel moet stoken? Dan zal je gemiddeld sneller in armoede vervallen, zoals 15% van de bevolking, dan mensen met hetzelfde inkomen die vanuit een betere startpositie vertrokken.

Mij zal je niet horen klagen over mijn inkomen. De verloning is in verhouding met mijn universitair diploma en 10 jaar werkervaring. Maar ik ben vooral blij dat ik me nog steeds met mijn liefde voor geschiedenis kan bezig houden. Dat valt moeilijk in geld uit te drukken maar ik heb er zeker wat euro's voor veil. Toch zou ons inkomen nog steeds in het laagste kwart terecht komen indien Christy niet af en toe iets zou verdienen. Vroeger werkte in een statuut onder paritair comité 200. Dan krijg je zelfs geen automatische indexaanpassing! Indien Ben toen al geboren zou zijn, zouden we op dat ogenblik zelfs in het laagste deciel vallen, vijf percent onder de armoedegrens. Dat stemt toch tot nadenken! In feite is het dus niet meer mogelijk om fatsoenlijk rond te komen met een gezin van vier op één inkomen. Anders gezegd wordt thuisblijven voor de kinderen door onze maatschappij niet meer aanvaard. Dirk Geldofs liet me ooit een grafiek zien waarop hetzelfde te lezen stond. De lonen in ons land liggen in absolute cijfers gemiddeld veel hoger dan pakweg in de jaren 1970. Maar per (klassiek samengesteld) gezin verdienen we minder. En dan vergelijk ik nog steeds met universitairen. Hoeveel moeilijker moet dit wel niet zijn voor een kortgeschoolde?

En - om op de index terug te komen - beweert Verhofstadt niet altijd dat de index onze lonen steeds iets minder doet stijgen dan de buurlanden? Voor mijn part mag er gerust gepraat worden over mechanismen die de competitiviteit van onze economie waarborgen. Maar dan moet er ook gepraat worden over het PC 200. Die mensen zijn vogels voor de kat! Ze staan zo zwak dat ze geen fatsoenlijk loon krijgen. En ze bevinden zich doorgaans niet in een positie dat ze jaarlijkse loonsverhogingen kunnen eisen.

Mag ik een vergelijking maken met de fietsvergoeding? Af en toe wordt het - voor de belastingen aftrekbaar - bedrag verhoogd. Leuk voor degenen die een fietsvergoeding krijgen/geven. Maar moeten we niet eerst zorgen dat iedereen die met de fiets gaat werken ook daadwerkelijk die vergoeding krijgt, dat zoiets niet langer afhangt van de goodwill van de werkgever? Volgens mij is de groep die geniet van dat belastingsvoordeel nu nog erg beperkt.

 
Busje komt zo, of misschien ook niet Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 02 maart 2012 21:13

Vreemd. De jongsocialisten voeren op vrijdagavond actie omdat de Leuvense nachtbussen gedeeltelijk verdwijnen om de Vlaamse begroting te redden. En misschien hebben ze wel gelijk! Maar de gemeenteraadsleden werden pas de maandag erop ingelicht over de precieze plannen...

 
Aftrek zonder notie of interesse Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 17 februari 2012 21:26

De meerderheidspartijen maken het de oppositie niet makkelijk. Door zelf allemaal een ballonetje op te laten en vervolgens door de partners te laten afschieten, nemen ze ons de wind uit de zeilen. Tegenwoordig voert elke regering oppositie tegen zichzelf.

Als Onkelinx voorstelt om bedrijven een minimum aan belastingen te laten betalen, schieten CD&V en VLD dat idee meteen af. Ze vinden dat zoiets neerkomt op een nieuwe belasting. Maar allez! Die belastingen zijn niet nieuw. De kortingen erop zijn nieuw. Is het dan zo bizar dat te vragen dat iedereen dezelfde regels zou volgen?

Jaren geleden lachten we met Bush junior omdat die grote bedrijven belastingsvoordelen gaf die ze niet nodig hadden. Het vergrootte de kloof tussen rijk en arm en maakte Amerika er alleen maar minder competitief op. Intussen gebeurde hier hetzelfde. Reynders heeft ons goed bij ons pietje gepakt. En nu durven we de klok niet terug te draaien omdat we bang zijn dat het grootkapitaal zal wegvluchten naar het buitenland. Maar zeg nu zelf! Wat hebben we te verliezen? Ze betalen nu al geen belasting?!

 
Hinder op Zaventem Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 31 januari 2012 14:21

Gisteren de schoonmama op het vliegtuig via Abu Dhabi naar Zuid-Afrika gezet na een vakantie van een ruime maand. We maakten ons zorgen om de nationale staking. Uiteindelijk had de vlucht vier uur vertraging wegens... een zandstorm in de Emiraten!

 

 
Belgium Beers Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 22 december 2011 19:35

Deze winkel nabij het Centraal Station van Brussel verkoopt vreemd bier.

De basketploeg van Leuven heet Bears. Ook dat is een zinspeling op Beers (Stella). Maar dat was tenminste met opzet. Waar het land Belguim ligt daarentegen... Je zou toch verwachten dat je zo'n tekst twee keer naleest voor je er een dure print van laat maken.

Laatst aangepast op donderdag, 22 december 2011 09:42
 
Elektrische wagens of liever fietsen? Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
woensdag, 14 december 2011 19:02

Wellicht is er nog veel brol op de markt van elektrische fietsen. En dus moeten we opletten wat we subsidiëren. Het zou jammer zijn dat we alleen mensen doen overschakelen van een gewone naar een elektrische fiets. Want dan is de ecologische impact nefast (hoger energieverbruik en vervuilende batterijen) en de gezondsheidsimpact ook (minder hard trappen betekent minder conditie). Maar als sommige gezinnen hun tweede auto wegdoen ten voordele van een elektrische fiets vind ik dat een heel goede zaak. Momenteel gaat er héél veel belastingsgeld naar elektrische wagens via de aftrek op de belastingsbrief. Maar dat blijven wel auto's. Daarmee bedoel ik dat ze erg veel gewicht verplaatsen (onnodig energieverbruik), plaats innemen op en naast de baan (files en parkeerplaatsen), gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers... Bovendien is hun actieradius en oplaadtijd nog altijd erg beperkt, waardoor ze de voordelen van een auto niet hebben. Als dat bedrag naar elektrische fietsen zou gaan, zou ons land er plots heel anders uitzien. Dan heb je echt minder wagens en meer fietsen op straat. Ik ben niet de enige die daarvoor pleit. Er zijn ook professoren die er zo over denken.

Een collega van me heeft een half jaar de elektrische fiets van haar schoonmoeder geleend om naar het werk te komen. Ze is nu verhuisd naar Holsbeek en spaart voor een eigen elektrische fiets. Zolang ze die niet heeft, neemt ze de bus. En die is ook niet bepaald de grote vriend van de fietsers in Leuven. We kunnen het jammer vinden dat ze niet met een gewone fiets wil komen, maar ik ben vooral blij dat ze nu geen eigen wagen koopt.

Laatst aangepast op woensdag, 14 december 2011 09:04
 
VLD en de obesitasregering Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 09 december 2011 18:28

Nou, nou, mijnheer De Croo, dat is niet netjes! U wou de groenen er niet bij want u wou geen "obesitasregering". Het woord haalde zelfs de selectie van Van Dales Woord van het Jaar 2011. Maar daarna koosu wel voor mevrouw De Block als staatssecretaris. Ondanks het feit dat uw partij al twee ministerposten gekregen had.

Als u dan toch een slanke regering wou, kon het dan niet zonder staatssecretarissen? Had u daarmee geen mooi gebaar gesteld, dat het menens was met de besparing en u zelf het goede voorbeeld wou geven?!

 
Werkkevers Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
dinsdag, 29 november 2011 19:35

Met het Nederlands van di Rupo zal ik niet snel de draak steken. Want mijn Frans is wellicht niet beter. Maar toen hij het had over 'werkkevers' (werkgevers) moest ik toch hardop lachen. Het leek alsof hij het over de werknemers had, die zo hard zullen moeten werken als kevers om het gat in de begroting te vullen... Hadden ze maar de notionele interestaftrek moeten afschaffen of de grote vermogens (meer dan 1 miljoen euro) en de winst op speculatieve handel in aandelen moeten belasten!

 

 
Economisch en ecologisch Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Administrator   
donderdag, 24 november 2011 18:42

Wonen in Hong-Kong, wonen als King Kong.

 
« StartVorige12345678910VolgendeEinde »

Pagina 4 van 171